Meedoen-maandag: Play BKR Eindhoven

Peter Celie, Man aan Tafel 2, 1977 (BKR-collectie ICN)

Gestart is met het project Play BKR Eindhoven. Vanaf de opstartfase eind 2009 ben ik betrokken bij enkele werkzaamheden.
Een project van Instituut Collectie Nederland, met medewerking van het Van Abbemuseum te Eindhoven en de Gemeente Eindhoven.

Het project is geinspireerd door de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) en de collectie die hieruit is voortgekomen.
De regeling kan gezien worden als een uitkeringsvoorziening voor kunstenaars en bestond tussen 1949 en 1987. Het ministerie van Sociale Zaken was verantwoordelijk voor de regeling. Kunstenaars kregen voor het inleveren van werk een financiële vergoeding. Dit gebeurde via de gemeentes. De ingeleverde werken werden vervolgens verdeeld tussen de gemeentes en het rijk. Het rijksdeel werd ondergebracht bij het Ministerie van Onderwijs Kunsten Wetenschap en in beheer genomen door de Dienst voor ’s Rijks Verspreide Kunstwerken. Haar opvolgers waren de Dienst Verspreide Rijkscollecties, Rijksdienst Beeldende Kunst (RBK) en Instituut Collectie nederland (ICN).

Meer informatie BKR-collectie

Het project Play BKR Eindhoven gaat vooral over een speels en creatief onderzoek naar die collectie. Een collectie die in Eindhoven is ontstaan, voor een groot deel daar nog steeds is , maar voor een ander deel verspreid is geraakt door het land. Het is een onderzoek waar iedereen aan kan deelnemen, iedereen die interesse heeft voor die BKR collectie uit Eindhoven. Play BKR Eindhoven is een onderdeel van Play Van Abbe, een 18 maanden durend project van het Van Abbemuseum in Eindhoven, waarin de collectie bestudeerd wordt. Deel 3 van Play Van Abbe gaat over De principes van het verzamelen en het verzamelen van principes.

Hoe is die collectie ontstaan, wie werkte daar aan mee? Welke kunstenaars uit Eindhoven hebben er aan bijgedragen en waar zijn hun kunstwerken terecht gekomen? Bij wie hangen ze nu aan de wand of staan ze in de kamer?

74 werken uit de collectie BKR Eindhoven heeft het Instituut Collectie Nederland uit z’n depots bij elkaar gebracht. Alle medewerkers van de afdeling Collectiebeheer hebben er een (of meer) uitgekozen en gaan daar in het kader van dit project Play BKR Eindhoven mee aan de slag.

En u kunt ook deelnemen aan het project. Door te reageren op de berichten, bijvoorbeeld. Of door u aan te melden als deelnemer en ook mee te werken aan het onderzoek naar de collectie BKR Eindhoven. Dit project is er voor iedereen die wat heeft met de collectie BKR Eindhoven, met de kunst of met de kunstenaars of met de mensen en plekken waar de kunstterecht is gekomen. Bron http://www.bkrkunst.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s