Kunst in Helmond: Espresso!

Afgelopen zondag werd voor de derde keer de Pindakaasvloer in Museum Boijmans van Beuningen betreden. Per ongeluk in alle gevallen, maar toch vervelend. Voor zowel het museum als de ‘dader’. De man die zondag even niet oplette en met beide voeten in de pindakaas terecht kwam, moet de herstelwerkzaamheden zelf betalen.
De Pindakaasvloer is een kunstwerk dat in 1962 werd bedacht door Wim T. Schippers. Het is een raamwerk op de vloer van het museum, dat met 1100 liter pindakaas wordt gevuld. Het museum heeft het werk aangekocht, maar wil niets zeggen over het aankoopbedrag. Want hoe bepaal je de prijs van een concept?

Een steeds vaker voorkomend probleem van restauratoren is het gebruik van bederfelijke materialen door kunstenaars. Kunst gemaakt van kaarsvet, chocolade of zeep zijn steeds ‘normaler’ en studies naar het behoud van deze kunstwerken zijn talrijk.
Het interessante en vernieuwende van deze kunstwerken is dat ze niet alleen iets tonen, maar ook iets laten ruiken. De geur van de pindakaasvloer verandert naarmate de tentoonstelling vordert. Je kunt je voorstellen dat behalve het zien van een groot plakaat pindakaas op de vloer ook de penetrante geur iets met je doet, als museumbezoeker.

In Galerie 23 De Kegelbaan te Helmond is tot en met 25 juli een expositie te zien van Emiel van der Beek.
Deze kunstenaar uit Den Haag werkt veel met textiel en massief grenen bollen die hij met verschillende materialen bekleedt. Het zijn op zichzelfstaande werelden, planeten waarop iets gebeurt. Enkele producten die zijn bollen sieren zijn foto’s, suiker en koffie.

Ook maakt Van der Beek doeken met de naam Espresso: 120 x 100 cm. bedekt met gemalen koffie.
Behalve de diep bruin-rode kleur trekt vooral de geur bezoekers naar het doek. Een van de doeken hangt bij de ingang van de galerie en verspreid een heerlijke geur. De geur is misschien wel de grootste kracht van het kunstwerk, maar hoe lang blijft deze hangen? En hoe behoud je dit speciale element van het werk?

Kom ruiken, voordat het te laat is!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s