Leegstand in Helmond: hoe maken wij de stad een stukje mooier?

Verschillende (bedrijfs-)panden in het centrum van Helmond staan leeg.
Soms slechts in afwachting van de opening van een nieuwe winkel of restaurant.
Steeds vaker staan deze ruimtes echter lang leeg, met de kans op verloedering en gevoeligheid voor inbraak en krakers.

Niet alleen Helmond heeft hiermee te maken, ook steden als Delft, Utrecht en Groningen kampen met leegstand.
Deze steden hebben er hun voordeel meegedaan en nieuwe initiateven en jonge ondernemers een kans gegeven iets met deze ruimtes te doen.

Delft heeft leegstaande panden in de Kromstraat opgeleukt met panelen met dichtregels. De anders kale, houten panelen voor de ruiten zijn vervangen door borden met wisselende dichtregels in de stijl van Loesje. Een leegstaand filmhuis in dezelfde straat heeft een frisse muurschildering gekregen. Beide projecten werden gecoordineerd door Lotti Hesper Projectontwikkeling uit Rotterdam.

Vechtclub wordt Vechtclub XLIn Utrecht Overvecht is een bedrijfspand omgevormd tot  creatieve broedplaats voor kunstenaars, ontwerpers en filmmakers:
“In de Vechtclub, gevestigd naast winkelcentrum Overvecht in Utrecht, bevinden zich kantoorruimtes voor diverse creatieve ondernemers, een theaterzaal met foyer, diverse ontwerpstudio’s en een hout- en metaalwerkplaats. De ruimtes zijn gebouwd door ontwerp- en bouwbedrijf Stortplaats van Dromen, veelal met hergebruikte materialen uit de regio.”

Inmiddels is er zoveel vraag naar ruimte bij Vechtclub dat zij gaan uitbreiden naar het voormalige magazijn van de OPG in Transwijk. Hier komt Vechtclub XL.

In Groningen kunnen jonge ondernemers tegen een fractie van de normale huurprijs gebruik maken van leegstaande winkelpanden op A-locaties. Stichting JOP coordineert en vormt de spil tussen ondernemer, verhuurder en de leegstandorganisatie. Het pand blijft te huur, de poster blijft hangen, en de gebruiker heeft 2 weken de tijd om te vertrekken als het pand verhuurt wordt. Momenteel zijn o.a een galerie, designshop en een mixstore met kleding, schoenen, kunst en design gevestigd in de binnenstad van Groningen, via JOP Groningen.

Elk van deze drie projecten kan een voorbeeld zijn voor Helmond. Een creatieve broedplaats in het voormalige postkantoor aan de Watermolen wal misschien? Of startende ondernemers die winkelpanden aan de Noord-Koniginnenwal kunnen betrekken tot hier vaste huurders voor gevonden zijn? Misschien dat ideeen hierover nuttig kunnen zijn voor het programmaboek van Brabant2018….

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s