Een rondleiding door het Ateliergebouw

Vorige week maandag heb ik weer eens gezellig geluncht met een oud-studiegenootje. We hebben ook een tijdje in hetzelfde studentenhuis gewoond, dus ook een oud-huisgenootje. Zij woont tegenwwordig in Haarlem, op goede afstand van Amsterdam dus.
Na de lunch is ze meegegaan naar het Ateliergebouw, een van de gebouwen waarin RCE huist. In het Ateliergebouw hebben niet alleen onderzoekers van RCE een plek, ook de Universiteit van Amsterdam en het Rijksmuseum verrichten hier onderzoek en restauratiewerkzaamheden. Het gebouw is overigens in eigendom en beheer van het Rijksmuseum. Om wat meer inzicht te krijgen in de bezigheden, hebben we een korte rondleiding gekregen.

In het keramiekatelier werd gewerkt aan een terracotta buste, die in het Rijksmuseum getoond zal worden, wanneer dit museum weer volledig open gaat. Het gaat om en buste van een man met een flinke kraag. De kraag was gedeeltelijk beschadigd en is in gips nagemaakt. Op deze manier kan de buste tentoongesteld worden, zoals hij ooit bedoeld is.
Daarnaast werd in het metaalatelier hard gewerkt aan de reiniging en reparatie van een zilveren tafelstuk. Een voetstuk met daarop een schaal van verguld zilver. Gedecoreerd met millimeter grootte salamanders, bloemen en plantbladeren. Voordat het stuk gereinigd en gerestaureerd kan worden, is eerst onderzocht uit welk materiaal het vervaardigd is, en welke bewerkingen het edelmetaal heeft ondergaan. Om precies dezelfde kleur te kunnen creëren in de delen die worden gerestaureerd, worden proeven gemaakt en aan verschillende behandelingen blootgesteld.
Helaas konden we geen kijkje nemen in het schilderijenatelier, dat zwaar beveiligd is. Hebben we onze kans om een Rembrandt tegen te komen toch gemist…

In het RCE-gedeelte, op de afdeling Kennis, werd ons verteld over een onderzoek naar Huwelijkskasten uit Oostenrijk. Opmerkelijk was dat na analyse van de kleurstoffen op de kast bleek dat er een kleurstof werd gebruikt (okergeel) die giftig was, en waarvoor andere alternatieven bestonden. Uit onderzoek bleek later dat deze kleur zoveel gebruikt werd, omdat er een okergroeve in de buurt zat. De kleuranalyse wordt gedaan met behulp van onder andere microscopen en infra-roodscans.

Inmiddels was afgelopen maandag mijn laatste dag als plaatsvervangend coördinator voor INCCA in het Ateliergebouw.
Helemaal weg ben ik niet, aangezien de opdracht Projectassistent Toegankelijkheid tot half maart duurt en ik hiervoor ook regelmatig naar Amsterdam moet. Het is wel een vreemd idee dat het erop zit. Het is namelijk niet iets wat volledig afgerond kan worden, omdat de werkzaamheden rond INCCA gewoon verder gaan, maar in januari weer overgenomen worden door de echte coordinator.

Advertentie

2 gedachten over “Een rondleiding door het Ateliergebouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s