100 ideeën die de kunst veranderden

Er zijn verschillende gebeurtenissen, uitvindingen, ontwikkelingen in communicatie en veranderende ideologieën die invloed hadden op kunst en de manier waarop kunst gemaakt en bekeken werd. De uitvinding van verf in tubes maakten het de realisten en impressionisten mogelijk om in de buitenlucht te schilderen, en de idee van contraposto, waarbij een beeld op 1 been lijkt te leunen en hierdoor een S-vorm ontstaat, zorgde ervoor dat marmeren beelden niet langer strak en statisch waren.

Wat te denken van de uitvinding van de boekdrukkunst of de komst van internet? Maar ook concepten als ‘less is more’ en het lichaam als medium zijn belangrijke invloeden in de kunstgeschiedenis.

Kunsthistoricus Michael Bird schreef er een boek over: 100 Ideas That Changed Art. Elk idee wordt uitgelegd in een essay van 500 woorden. De tekst wordt ondersteund door duidelijke voorbeelden:

 

IDEA # 65: ARTIFICIAL LIGHT

In George de la Tour’s Saint Joseph Carpenter (c.1640), the young Jesus holds a candle while his father drills a wooden beam, foreshadowing the Crucifixion. Candlelight intensifies the spiritual drama of this apparently everyday scene.

IDEA # 32: TROMPE-L’OEIL

Renaissance artists put the newly perfected technique of linear perspective to light-hearted as well as serious uses. The trompe-l’oeil ceiling opening Andrea Mantegna painted for his patron Ludovico Gonzaga is a virtuoso demonstration of perspective.

Een mooi naslagwerk en een aanrader voor elke kunstliefhebber.

Bron: 100 Ideas That Changed Art door Maria Popova op brainpickings.org

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s