Kunstopdrachten Gemeente Helmond

Vlag gemeente Helmond, bron: http://www.shipma...

Vlag gemeente Helmond, bron: http://www.shipmate.nl/ (Photo credit: Wikipedia)

In het kader van een kwaliteitsimpuls die de Gemeente Helmond wil geven aan het centrum zijn twee kunstopdrachten uitgeschreven. Hieronder vind je de tekst voor de kunstopdracht voor De Kegelbaan:

Kunstenaars gezocht voor een kunstopdracht voor de locatie Kegelbaan

Helmond is een ambitieuze stad. Samen met de Brabantse partnersteden heeft Helmond zich kandidaat gesteld voor Culturele Hoofdstad 2018. Met projecten als de herhuisvesting van Theater ’t Speelhuis en realisatie van de Cacaofabriek (met Poppodium Lakei, Filmhuis Helmond en Kunstenaarsinitiatief De Nederlandsche Cacaofabriek) wordt een sterke infrastructuur neergezet.

Helmond is een ondernemende stad in de toptechnologie regio Brainport en heeft onder andere automotive en food als speerpunten. Innovatie is daarbij één van de kernbegrippen. In het kader van het aantrekkelijker maken van het centrum van Helmond ondergaat de openbare ruimte een kwaliteitsimpuls.

Een groot deel van het centrum (fase I) is in dit kader de afgelopen jaren aangepakt. Op dit moment wordt gewerkt aan de kwaliteitsimpuls centrum fase II. De kwaliteitsimpuls van het centrum wordt mede mogelijk gemaakt door stimulusprogramma OP-Zuid.

Aanleiding kunstopdracht

In het kader van de kwaliteitsimpuls centrum, fase II wordt het gebied aan de Kegelbaan gelegen tussen kasteeltuin/Traverse en winkelcentrum in 2013 heringericht.
Hierbij wordt de verblijfskwaliteit veel waarde toegedicht, waarbij een stimulans ontstaat voor eigenaren om van de huidige achterkant van panden (ook) een voorkant te maken.

In deze inrichting is op een centrale locatie (meerdere zichtlijnen komen hier bij elkaar) plaats voor een kunstwerk van formaat.

Opdracht en randvoorwaarden

Het kunstwerk maakt onderdeel uit van de omgeving, de architectuur en de inrichting van het gebied. Het valt direct op en is een eyecatcher voor het gebied.
Het gebied refereert door het gebruik van cortenstaal in de inrichting naar het kasteelpark. De hier aanwezige boomkronen komen verhoogd terug in de Kegelbaan.
Het kunstwerk is een knooppunt tussen deze elementen en daarom is het nadrukkelijk van belang dit gegeven mee te nemen, bij voorkeur door een soortgelijke sokkel van cortenstaal, of op een andere manier in het kunstwerk zelf. Ook dient het heel passend in de omgeving geplaatst te worden: rekening houdend met de zichtlijnen, het pand Van Oorschot en de looplijnen. Een aantoonbaar gevoel voor de omgeving en hierop kunnen reageren is een eerste vereiste.

* Het betreft een voorlopig ontwerp. De gemeente en Centrummanagement gaan nog over dit ontwerp in gesprek met de ondernemers die een zaak hebben bij De Kegelbaan.

Procedure

  • Werving kunstenaars door oproep in diverse (social) media.
  • Inschrijving middels motivatiebrief, CV en portfolio.
  • Selectie door selectiecommissie, bestaande uit de adviescommissie beeldende kunst, aangevuld met twee ondernemers uit het centrum, stedenbouwkundige en projectleider Projectbureau Helmond.
  • Er wordt geselecteerd op basis van CV en het documentatiemateriaal. Artistieke kwaliteit, technische kwaliteit, ervaring met kunst in de openbare ruimte zijn criteria die gewogen worden bij de selectie.
  • Eén kunstenaar krijgt de opdracht.
  • Na afloop van de selectieprocedure wordt de documentatie teruggestuurd.

Planning

Deadline aanmelding = 4 januari 2013
Selectie door selectiecommissie = 14 januari 2013 (onder voorbehoud)
Opdrachtverstrekking = januari/februari 2013
Realisatie/oplevering = oktober 2013

Aanmelding

Een kunstenaar kan zich aanmelden middels een motivatiebrief, CV en portfolio voor 4 januari 2013 gericht aan:
Gemeente Helmond
Team Kunst en Cultuur
Postbus 950
5700 AZ Helmond

Meer informatie

Enkele sites waarop meer informatie te vinden is over Helmond:

Meer informatie over de kunstopdracht via mevrouw N. Vereijken, team Kunst en Cultuur, 0492 – 587 126 of n.vereijken@helmond.nl. Meer informatie over het ontwerp en de ontwikkeling van de locatie Kegelbaan via de heer E. de Ruiter, Ruimtelijke Ordening en Verkeer, 0492 – 587 780 of e.de.ruiter@helmond.nl en de heer E. Persaud, Projectbureau Helmond, 0492 – 587 469 of e.persaud@helmond.nl.

De kwaliteitsimpuls van de Kegelbaan wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid. Daarbij dient bij deze hoogwaardige inrichting niet alleen gedacht te worden aan praktisch hoogwaardige inrichtingselementen zoals bestratingen, maar er moet een toegevoegde waarde voor de omgeving en vooral voor de gebruiker (bezoeker van het centrum) ontstaan. Dit bereiken we met elementen die iets extra’s bieden aan een omgeving en daar hoort kunst ook bij. Het kunstwerk wordt dan ook gefinancierd vanuit deze OP-Zuid subsidie.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s