Kunst in Helmond: Kunstlokaal 42

KUNSTLOKAAL42                    editie 10          JOHN THOMAS

Graag nodigen wij u uit voor de tiende editie van Kunstlokaal42 op woensdag 20 februari. De bijeenkomst begint om 21.00 uur en vindt plaats in Lokaal42, Markt 42, Helmond. De toegang is gratis.

JOHN THOMAS OVER GEORGANISEERD GELUID

Voor veel mensen is de moderne klassieke muziek niets meer dan puur lawaai. Een bekende definitie van muziek is ‘georganiseerd geluid’. Echter, deze definitie is behoorlijk onbevredigend aangezien zij te breed is; er zijn vele soorten van georganiseerd geluid die normaliter niet als muziek beschouwd worden, zoals menselijke spraak of het rinkelen van een telefoon. Andere definities, zoals het door sommige vroege filosofen gesuggereerde muziek als ‘georganiseerde tonen’, zijn te nauw, omdat er vele vormen van muziek zijn die geen toonladder gebruiken. Percussieve muziek en atonale muziek zijn hiervan goede voorbeelden.

John Thomas, van Stichting Axesjazzpower komt spreken over ‘georganiseerd geluid’. Axesjazzpower heeft als doelstelling ‘de ontwikkeling van de muziekpraktijk  te stimuleren door middel van het organiseren van concerten met avontuurlijke nieuwe muziek’.

John Thomas richt zich deze avond speciaal op de hedendaagse muziek. Een verzamelbegrip voor muziekvormen waarin afstand genomen wordt van het klassieke en  romantische schoonheidsideaal. Hoe wringen mooi kan zijn, of het lineaire denken stand kan houden, het probleem van de maatschappelijke verankering en genot beleven aan verwarring zijn enkele zaken die aan bod komen. Hij neemt muziekvoorbeelden mee.

De avond wordt afgesloten met een gesproken column door John van der Sanden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s