Kunst in Helmond: Kunstlokaal 42

Het discours moet doorgaan …

Kunstlokaal42 is een activiteit van Lokaal42, gelegen aan de Markt in Helmond. De doelstelling van Kunstlokaal42 is het bevorderen en in standhouden van het discours op het gebied van de kunsten in Helmond. De avonden zijn bedoeld voor alle (in kunst) geïnteresseerden, nieuwsgierigen, amateur- en professionele kunstenaars, en verder iedereen die gewoon een interessante en/of boeiende avond wil meemaken.

De avonden beginnen om 21.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Het programma duurt ongeveer anderhalf uur. Het programma wordt afgesloten met een gesproken column door John van der Sanden. Na afloop van het officiële gedeelte kan het samenzijn in een gezellige sfeer worden voortgezet tot in de kleine uurtjes.

De  elfde editie van Kunstlokaal42 vindt plaats op woensdag 20 maart.

 OVER COMMISSIES EN TENTOONSTELLINGEN     BERT LOERAKKER

Op 5 januari 2008 brandde het atelier van Bert Loerakker af. Een vier meter hoge, licht overgoten ruimte van meer dan 200 m2, in een oude cacaofabriek in Helmond. Hier werkte Loerakker – als hij niet op reis was – dag in dag uit aan zijn schilderijen. Het was de plek waar hij alles onder handbereik had. Zijn schildersezel stond er te midden van tafels met potten, blikken, tubes en kwasten, keurig in het gelid. Daaromheen hingen en lagen schilderijen, de tweeluiken die zo typisch zijn voor zijn oeuvre: het linker dik in de verf, expressionistisch, gebaseerd op de werkelijkheid, het rechter strak in de lak, monochroom of in rechte lijnen of blokken verdeeld.

Op die vijfde januari ging dit allemaal in vlammen op. De nachtmerrie van elke kunstenaar. “Mijn hele geschiedenis is verloren gegaan. Het is alsof je een beetje doodgaat”, zei Loerakker een dag later in de krant. Hij moest helemaal opnieuw beginnen. Maar had het nog zin om te schilderen? Was het niet beter om maar gewoon te stoppen? Een al lang geplande afspraak om te werken in een grafisch centrum in het Belgische Kasterlee trok hem over de streep.

Bert Loerakker legt in KunstLokaal42 de nadruk op alle activiteiten naast het eigen kunstenaarschap, al zijn deze niet geheel los van elkaar te zien .

Na 1980 werd hem veelvuldig gevraagd om zitting te nemen in kunstcommissies  en besturen van diverse culturele instellingen. Naast het doen van aankopen voor diverse kunstuitlenen in het land was het functioneren in de commissies van de Nederlandse Kunststichting en het Bureau Beeldende Kunst Buitenland wel zeer bijzonder. Hij had zitting in de commissie voor het toekennen van een basisstipendium (Bureau Beeldende kunst – Bouwkunst en vormgeving ) en in het bestuur van de Nieuwe Brabantse Kunststichting en van Grafisch Atelier Daglicht in Eindhoven. Hij maakte wereldwijd vele tentoonstellingen: in Venetië (Biënnale), Sao Paulo en Sydney. En toen in 2006 de vraag kwam of er een goede tentoonstelling gemaakt kon worden van Nederlandse grafiek voor de Biënnale in Novosibirsk ( Siberië ) was dat een uitdaging. Het leverde Bert in 2007 en ook in 2009 de onderscheiding op als beste curator van de Biënnale.

Het kunstenaarschap ging ondertussen gewoon verder en de tentoonstellingen van eigen werk volgden elkaar gestaag op. Door Nederland maar ook naar Miami, Sjanghai, New York en landen als Duitsland, Frankrijk en België.  Op dit moment exposeert Bert Loerakker in Museum Van Bommel Van Dam in Venlo.

Bert Loerakker is geboren op 28 maart 1948 in Breda. Hij volgde tussen 1965 en 1969 de opleiding aan de Academie Beeldende Vorming Tilburg. Bert woont sinds 1969 in Helmond en is sindsdien werkzaam als beeldend kunstenaar. In 2010 is Bert Loerakker onderscheiden als ridder in de orde van Oranje Nassau voor verdiensten als kunstenaar en inzet voor het kunstenveld.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s