Kunst in Helmond: Kunstlokaal42 Sacre de Printemps

De dertiende editie van Kunstlokaal42 vindt plaats op woensdag 15 mei

EEN NIEUWE LENTE, EEN NIEUW BEGIN – SACRE DU PRINTEMPS – DICK HERMSEN

29 Mei 1913: De voorstelling is nauwelijks begonnen of er ontstaat een schrikwekkend tumult in het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs. Het publiek schreeuwt en tiert een half uur lang tijdens de ongehoord woeste ritmische oerklanken. Vechtpartijen tussen voor- en tegenstanders kunnen niet worden gestopt door de politie in de zaal. Er vallen tientallen gewonden. De dansers in het schokkende, heidense doodsritueel kunnen de vaak snoeiharde, explosieve muziek niet eens meer horen.

De geruchtmakende wereldpremière van het ballet Le Sacre du Printemps op muziek van Igor Stravinsky was, nu precies een eeuw geleden,  niet alleen hèt muziekschandaal van de 20ste eeuw, het betekende ook een revolutie in de kunst. De oude norm van pure schoonheid was weggevaagd. Het ‘primitieve’, folkloristische ballet van de Russische choreograaf Vaslav Nijinski overleefde het schandaal niet. Als concertmuziek was Le Sacre du Printemps al snel een enorm succes. Het inmiddels antieke, maar tijdloze stuk is in zijn onverbiddelijke compromisloosheid nog steeds de enerverendste ´klassieke’  muziek.

Bij het eeuwfeest van Le Sacre du Printemps presenteert musicus en musicoloog Dick Hermsen het verhaal achter de componist, de muziek en de tijdgeest van het Parijs van 1913 onder de titel: Een nieuwe lente, een nieuw begin – Sacre du Printemps. Waarom was deze muziek van Stravinsky in het begin van de vorige eeuw zo opzienbarend ten opzichte van zijn componerende tijdgenoten zoals Richard Strauss, Gustav Mahler en Claude Debussy. Hoe paste het in het tijdsbeeld van het Parijs van toen. Wat was Igor Stravinsky voor een musicus en hoe leefde hij?

Uiteraard is er ook veel muziek uit Le Sacre du Printemps te horen.

Dick Hermsen (1958) studeerde aan het Conservatorium van Utrecht. Na een aantal jaren in Luxemburg te hebben gewoond en gewerkt, voltooide hij zijn studie musicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte als directeur van educatieve kunstencentra in Leiden, Valkenswaard en Helmond. Tegenwoordig werkt hij als interimmanager en coach binnen de wereld van de kunsten en verzorgt hij lezingen in binnen- en buitenland. Hij presenteerde 18 jaar bij het North Sea Jazz Festival, maakte programma’s voor Concertzender Nederland en schreef als muziekjournalist voor kranten en muziekbladen. Hij publiceerde twee boeken. Daarnaast is hij actief als uitvoerend gitarist.

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s