Kunstlokaal Helmond: DE DICHTER EN DE DRUKKER

De veertiende editie van Kunstlokaal42 vindt plaats op woensdag 19 juni

DE DICHTER EN DE DRUKKER

MAARTEN VAN DEN ELZEN EN GENOVEEF LUKASSEN

Private presses zijn letterlijk gesproken privé-drukpersen; een meestal in een woning opgestelde zetterij en drukpers worden gebruikt om een fraai ogend drukwerk te maken, meestal zonder commercieel oogmerk. Boeken worden idealiter gemaakt met materialen van hoge kwaliteit (handgeschept papier, traditionele inkten en speciaal ontworpen lettertypen); vaak zijn ze hand-gebonden. Zorgvuldige aandacht wordt gegeven aan de opmaak, paginaontwerp, illustraties en boekband.

In 1910 werd in Nederland de eerste private press opgericht, De Zilverdistel,  door de schrijvers Jan Greshoff en P.N. van Eyck. Door de depressie van de jaren dertig nam de vraag naar speciale uitgaven af. Gedurende de Tweede Wereldoorlog leefde de privépers op vanwege de restricties die de bezetter oplegde en omdat veel mensen behoefte hadden aan het ‘vrije woord’. Na 1945 droogde de belangstelling voor privépersen op. Massaproductie van boeken (pockets) en nieuwe technieken (offset, computerzetten) maakten dat boeken steeds goedkoper werden. Er bestond echter nog wel belangstelling voor bibliofilie. Sinds halverwege de jaren zestig is er een opleving van die belangstelling, met name onder kunstenaars. In Nederland werd in 1975 de Stichting Drukwerk in de Marge opgericht, van kleine drukkers en uitgevers, die op een experimentele manier gebruikmaken van hun boekdruk- en hand-boekbinderij voor het produceren van kleine oplages van artistieke boeken. Hoenderbossche Verzen te Uden, werd in 1994 opgericht door Maarten Van den Elzen (van 2006 tot 2012 stadsdichter van Uden) samen met beeldend kunstenaar Genoveef Lukassen. Inmiddels zijn er 40 dichtbundels verschenen waarvan een twintigtal titels zijn aangekocht door Museum Meermanno in den Haag.

Het zijn veelal (maar niet alleen) de gedichten van Maarten van den Elzen die worden uitgebracht in door Genoveef Lukassen ontworpen uitgaven. Speciale uitgaven, met soms een houten omslag, dan weer zeefdrukken bevattend. De boekwerken zelf worden dan weer kunstwerken op zich.

Op woensdag 19 juni zal Maarten van den Elzen in Kunstlokaal42 gedichten voordragen uit eigen werk en kunstenares/vormgeefster Genoveef Lukassen zal spreken over boekverzorging en de totstandkoming van de uitgaven van De Hoenderbossche Verzen.

Maarten van den Elzen (Uden, 1954) Schreef tien dichtbundels. Gedichten van Maarten van den Elzen werden afgedrukt in zo’n 30 bloemlezingen (o.a. die van Gerrit Komrij, Henk van Zuiden en Chrétien Breukers) en in diverse jubileum-boeken en literaire/culturele tijdschriften. Hij trad onder ander op tijdens het Slokdarmfestival, Lowlands, de Parade en Nacht van het Gedicht. Verder werkte hij mee aan diverse radio- en tv-programma’s van VPRO, NPS enOmroep Brabant en aan de 35 mm documentaire ‘Lapje Grond” van de Helmondse cineast Ben van Lieshout. Van 13 oktober 2006 tot 1 januari 2012 was Maarten van den Elzen Stadsdichter van Uden. In opdracht schreef hij in totaal een honderdtal gedichten voor bedrijven, instellingen, particulieren, gemeenten en voor bijzondere boekuitgaven.

Momenteel werkt hij ondermeer aan Poëzieroutes in een deel van Noord-Brabant waarvan inmiddels 74 gedichten in de openbare ruimte zijn verwezenlijkt van 13 dichters in de gemeenten Uden, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Boxtel, Landerd, Gemert/Bakel, Oss, Breda en Laarbeek. Gedichten en kleurenfoto’s van zijn hand werden in binnen- en buitenland tentoongesteld.

Genoveef Lukassen, in 1992 afgestudeerd aan AKI te Enschede, is  beeldend kunstenaar, vormgever, dingenmaker van grafiek, en met veel dingen bezig. In Uden en ver daarbuiten. Van kleine en grote schilderijen tot prachtig vormgegeven boeken, van beelden tot lichtkunst.

Met haar werk probeert ze niet alleen een beeldende journalist te zijn, maar ook iemand die probeert de mensen te stimuleren voor goede oplossingen te kiezen. Naast haar vrije werk verzorgt zij over het algemeen de vorm van de dichtbundels van uitgeverij Hoenderbossche Verzen, waarvan meerdere bundels zijn opgenomen in de collectie Meermanno Westreenianum ‘Huis van het boek’ te Den Haag.

Het discours moet doorgaan …

Kunstlokaal42 is een activiteit van Lokaal42, gelegen aan de Markt in Helmond. De doelstelling van Kunstlokaal42 is het bevorderen en in standhouden van het discours op het gebied van de kunsten in Helmond. De avonden zijn bedoeld voor alle (in kunst) geïnteresseerden, nieuwsgierigen, amateur- en professionele kunstenaars, en verder iedereen die gewoon een interessante en/of boeiende avond wil meemaken.

De avonden beginnen om 21.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Het programma duurt ongeveer anderhalf uur. Het programma wordt afgesloten met een gesproken column door John van der Sanden. Na afloop van het officiële gedeelte kan het samenzijn in een gezellige sfeer worden voortgezet tot in de kleine uurtjes.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s