Kunst in Helmond: Kunstlokaal 42: De opkomst en ondergang van de Nederpop

Het discours moet doorgaan ….

ER SPEELT VANAVOND IN HET BUURTHUIS EEN BAND

de nederpop van de jaren ’80 – TWAN LINDERS

 Graag nodigen Wim Maasakkers en Marc en Marion Roosen u uit voor de zestiende editie van Kunstlokaal42 op woensdag 16 oktober. De bijeenkomst begint om 21.00 uur en vindt plaats in Lokaal42, Markt 42, Helmond. De toegang is gratis.

TWAN LINDERS: ER SPEELT VANAVOND IN HET BUURTHUIS EEN BAND

voorkant-3mmrondom.jpg1982. ‘Doris Day en andere stukken’ van Doe Maar is de bestverkochte elpee van het jaar. Het fluorescerende fosforgroen en zuurstokroze, de kleuren van Doe Maar, overspoelen het straatbeeld. In het kielzog van die band breken ook Het Goede Doel, Toontje Lager en Frank Boeijen Groep met hun Nederlandstalige popmuziek bij een groot publiek door.

Waarom gingen al die bandjes in het Nederlands zingen? Welke problemen kwamen ze daarbij tegen? Welke rollen speelden punk en maatschappelijke betrokkenheid? Waarom werd die Nederlandstalige stroming zo populair bij een groot publiek? En waarom was de hausse weer zo snel voorbij

Ernst Jansz van Doe Maar heeft voor deze avond de eerste demoversie van ‘De bom’ ter beschikking gesteld. Een uniek geluidsdocument. De avond wordt afgesloten met een gesproken column door John van der Sanden.

Twan Linders is geboren in Someren-Eind. Hij studeerde Pabo en Journalistiek.
Momenteel is hij werkzaam als journalist bij het Eindhovens Dagblad. Hij publiceerde meerdere boeken: ‘This is Australia – Dagboek van een backpacker’ (2008), ‘Fun size bananas’ (2009), ‘Henk Wijngaard, van de wereld’ (2009), ‘Dagvlinder’ (2010) en ‘Er speelt vanavond in het buurthuis een band’ (2011).

Dit boek staat vol interviews met muzikanten die onderdeel uitmaakten van de Nederpop. Enkele namen: Ernst Jansz (Doe Maar), Henk Westbroek (Het Goede Doel), Frank Boeijen, Ben Jolink (Normaal), Harrie Jekkers (Klein Orkest) en Harry Slinger (Drukwerk). Naast mooie verhalen en interessante theorieën bevat het boek veel (deels nooit eerder gepubliceerde) foto’s uit de privécollecties van de muzikanten en van gerenommeerde popfotografen als Kees Tabak, Govert de Roos, Patricia Steur en Rob Verhorst.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s