Kunst in Helmond: DnCF

Zondag 3 november startten drie tentoonstellingen in DE nederlandsche CACAOFABRIEK, het kunstenaarsinitiatief van Helmond. Momenteel is DnCF ‘on the move’, zij huist tijdelijk in de oude EDAH-kantoren aan kanaaldijk N-O 82, terwijl het nieuwe onderkomen flink verbouwd wordt.

Drie Helmondse kunstenaars sieren tot en met 22 december de muren van DnCF On the Move met hun werk. Paul Dirks toont zowel schilderijen als tekeningen, die hij maakte tussen 2006 en nu. Zijn fascinatie voor het alledaagse, het gedrag van mensen en de humor in elke situatie drijven hem tot het maken van rake tekeningen en gevoelige schilderijen. Een ontmoeting met slachtoffers van de Nieuwjaarsramp in Volendam, zijn verblijf op een naaktcamping, reizen in de trein, de blinde man uit zijn straat die hij dagelijks voorbij ziet lopen, alles dient als inspiratiebron.
Paul vroeg me het openingswoord voor zijn tentoonstelling te doen, en dit deed ik graag! Ik leerde Paul vorig jaar kennen toen ik een oproep deed voor Helmondse kunstenaars om een expositie over Eten in de Kunst te starten. Hij was de eerste die reageerde en meteen enthousiast.

Naast Paul exposeren Loes Watchman en Louk Kuijs hun werk in DnCF. Loes sluit een periode van twee jaar af met de tentoonstelling die zij The Falsery of the Secret Party noemt. Een zestal trouwjurken die zij voor meerdere eerdere projecten gebruikte hebben hun laatste rustplaats gevonden in glazen koffers. Klaar om opgeborgen te worden, of misschien toch nog verder te reizen? Loes stelt traditie en rituelen ter discussie met haar werk, in dit geval het instituut van het huwelijk.

In de Lauruszaal is een installatie van Louk Kuijs te zien met de titel Hoe is het ook weer met het geheugen gesteld?. Ook de tentoonstelling van Louk is een voortvloeisel uit eerdere tentoonstellingen. De installatie bestaat uit tekeningen, sculptuur, video en blacklight. Louk heeft voornamelijk op locatie gewerkt, en zegt dat dit ook een van de dingen is die hij het meest waardeert aan DnCF: het werken in de ruimte zelf, een expositie samenstellen vanuit de tentoonstellingsruimte, in plaats van alles vantevoren te bedenken en met je plan pas naar de ruimte te gaan.

DnCF: On the Move is elke zondag geopend van 13 tot 17 uur.
Struin eens lekker rond, neem een kop koffie, klets met de kunstenaars.
DnCF is te vinden aan Kanaaldijk N-O 82 te Helmond, op de bovenverdieping.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s