Denken over Kunst – cursus

Detail van De School van Athene door Raphael

Detail van De School van Athene door Raphael

Samen met Wanda Hendrickx ben ik bezig een cursus kunstfilosofie in elkaar te zetten.
Iets wat ik al erg lang wil, maar nooit de tijd of zin voor kon maken. Ik ben theoretisch geschoold en geef het liefst lezingen. Maar dit is niet voldoende voor een boeiende, meeslepende cursus. Interactie, actieve deelnemers en vooral veel plezier waarbij ook nog iets geleerd wordt, dat is het doel.

Wanda is juist meer praktisch onderlegd in het filosoferen. ZIj volgde cursussen bij Kunstbalie en gaf zelf workshops in Gemeentemuseum Helmond tijdens de expositie Kanaalwerken. We besloten onze krachten te bundelen en in maart 2014 start onze cursus!

Zoals het er nu uitziet 🙂 bestaat de cursus uit 10 lessen, waarvan we twee lessen ‘het veld’ in gaan. Want filosoferen over kunst en alleen naar plaatjes van kunst kijken kan natuurlijk niet. We willen the real deal!
We gaan in op verschillende stromingen binnen de kunstfilosofie: de mimesistheorie van Plato, De expressietheorie volgens Tolstoj en consorten, het formalisme, de fenomenologie, het structuralisme, postmodernisme, alles komt aan bod.

Expressionisme: Franz MarcDe theorie wordt naast voorbeelden uit de kunstwereld gelegd, want is de mimesistheorie uit de Griekse oudheid ook nog houdbaar voor moderne kunst? En is het formalisme toepasbaar in de Renaissance?

We hopen er een gezellige, leerzame, actieve cursus van te maken!

Meer informatie over locatie, data, tijden en lesgeld volgt eind 2013.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s