Kunstlokaal 42: Van wie is de verzameling?

De achttiende editie van Kunstlokaal42 vindt plaats op woensdag 18 december

VAN WIE IS DE VERZAMELING?PETER THOBEN

Portretfoto Peter Thoben (foto Peter Cox Eindhoven)Van nature zit verzamelen mensen in het bloed en het heeft in Nederland een flinke omvang aangenomen. Het lijkt bij de volksaard, bij de identiteit van de Nederlander te horen. In onze maatschappij neemt het verzamelen in culturele, sociale, economische en commerciële zin een grote plaats in.

Particulieren leggen uiteenlopende verzamelingen aan van kunstwerken, voorwerpen uit de – veelal alledaagse – materiële cultuur en zelfs immateriële collecties van verhalen en liederen. Eigenlijk kan alles verzameld worden, wanneer er oog voor is. Naast collecties van naturalia (voorwerpen uit de natuur) zijn er collecties antiquiteiten (archeologische vondsten) en collecties van artificalia (door de mens kunstig vervaardigde objecten zoals schilderijen, prenten, pronkbekers etc.). Op basis van een particuliere collectie zijn nogal eens musea ontstaan, die daardoor publieke collectioneurs werden. Een voorbeeld hiervan is het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Vanuit een maatschappelijke optiek worden dergelijke collecties ontsloten door ze te beschrijven, en verder worden ze beheerd, behouden, zo nodig gerestaureerd en tentoongesteld voor publiek.

Voor een particulier kunnen nieuwsgierigheid, tijdverdrijf, schoonheid, status of belegging motieven zijn. Voor musea zijn veeleer het cultuurhistorisch en educatief belang leidend om het collectief geheugen van een groep, streek of land te voeden en te versterken (met andere woorden trots en groepsidentiteit). Maar die kunnen ook gebruikt (of misbruikt) worden vanuit een politieke ideologie.

De musealisering is wellicht de afgelopen decennia ietwat doorgeslagen, maar wat er momenteel gebeurt in museumland, lijkt desastreus op langere termijn. Musea worden gesloten, collecties zijn daardoor vogelvrij, verspreiding en verkoop liggen op de loer. Heeft deze gang van zaken louter met crisis en geldschaarste te maken of met een veranderde mentaliteit?

In samenspraak met het publiek wordt over deze thematiek en problematiek gediscussieerd.

De avond wordt afgesloten met een gesproken column door John van der Sanden.

Over Peter Thoben

Kunst- en cultuurhistoricus Peter Thoben (Nijmegen 1951) studeerde kunst-geschiedenis en archeologie aan de Katholieke Universiteit (nu Radboud Universiteit) Nijmegen, waar hij in 1980 cum laude is afgestudeerd. Na actief geweest te zijn voor het Nijmeegs Museum ‘Commanderie van Sint-Jan’ was hij van 1981 tot 2010 directeur-conservator van Museum Kempenland Eindhoven.

In eigen museum en als gastconservator heeft hij honderden tentoonstellingen georganiseerd en vele tentoonstellingspublicaties samengesteld en publicaties geschreven, veelal zelf typografisch vormgegeven.

Bij zijn 25-jarig jubileum als directeur-conservator heeft hij het boek ‘Museumwaaier’ kunnen samenstellen en is hij geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. In 2009 is hij benoemd tot geassocieerd buitenlands lid van de Koninklijke Academie voor Oudheidkunde van België te Brussel. Over het onderwerp verzamelen schreef hij samen met Hans Horsten in 2010 het boek ‘Verzamelen & Eindhoven. Volksgebruik tussen hobby en passie’.

Het discours moet doorgaan …

Kunstlokaal42 is een activiteit van Lokaal42, gelegen aan de Markt in Helmond. De doelstelling van Kunstlokaal42 is het bevorderen en in standhouden van het discours op het gebied van de kunsten in Helmond. De avonden zijn bedoeld voor alle (in kunst) geïnteresseerden, nieuwsgierigen, amateur- en professionele kunstenaars, en verder iedereen die gewoon een interessante en/of boeiende avond wil meemaken.

De avonden beginnen om 21.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Het programma duurt ongeveer anderhalf uur. Het programma wordt afgesloten met een gesproken column door John van der Sanden. Na afloop van het officiële gedeelte kan het samenzijn in een gezellige sfeer worden voortgezet tot in de kleine uurtjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s