Kunstlokaal 42: Culturele Atlas Brabant

CULTURELE ATLAS BRABANT- JENNEKE HARINGS

Het Brabantse culturele veld heeft de afgelopen tijd door de economische crisis en de daarop volgende bezuinigingen de nodige klappen gekregen. Dat heeft zijn uitwerking op de vitaliteit van de Brabantse verbeeldingswereld niet gemist.

Bkkc, brabants kenniscentrum kunst en cultuur, deed het afgelopen jaar onderzoek naar verschillende thema’s in de Brabantse professionele kunst- en cultuursector. Wie wil weten hoe het ervoor staat met de professionele kunsten in Brabant, kan dit lezen in het onderzoek van bkkc dat is gebundeld in de Culturele Atlas Brabant. De informatie zoals die in deze publicatie is samengebracht zou tot nadenken moeten stemmen.,

In opdracht van de bestuurders van BrabantStad Cultuur – dat zijn de wethouders van de vijf steden en de gedeputeerde van de provincie – ontwikkelde het bkkc in samenwerking met Edhv (Eindhoven) de Culturele Atlas Brabant. Deze atlas biedt een centraal overzicht van de culturele infrastructuur van BrabantStad: de gemeenten Breda, Tilburg, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Helmond.

De culturele sector is de afgelopen jaren meer dan eens aangelopen tegen onvolledige en eenzijdige kennis van politici en bestuurders, hetgeen direct van (nadelige) invloed is geweest op besluitvorming. Het gaat dan om het ontbreken van kennis van bijvoorbeeld de bedrijfsvoering van culturele instellingen, van productieprocessen, van internationale erkenning van organisaties en van het belang van productiemiddelen. Bkkc krijgt regelmatig het signaal dat er ook bij Brabantse overheden een grote behoefte bestaat aan een overzicht van de infrastructuur en van (cijfermatig) inzicht in prestatie-, financiële en organisatorische gegevens. Het is daarom van groot belang om politici, beleidsmakers en andere personen op strategische posities te (blijven) voorzien van actuele gegevens, niet alleen landelijk, maar ook lokaal en regionaal.

De Monitor professionele kunsten 2013 biedt feiten en cijfers met betrekking tot de professionele kunsten in Noord-Brabant, de blik gericht op 2011 en 2013 en op de ontwikkelingen die in de tussenliggende periode hebben plaatsgevonden. Over twee jaar verschijnt er weer een monitor. Samen met de ‘Bloementuin’, een website met een actueel overzicht van de culturele infrastructuur in Brabant, vormt deze monitor de Culturele atlas Brabant.

Jenneke Harings, samen met Nathalie Jansen samensteller van de atlas, presenteert woensdag 22 januari in Kunstlokaal42 dit project: achterliggende redenen, uitvoering, totstandkoming en toekomst komen aan bod.

De avond wordt afgesloten met een gesproken column door John van der Sanden.

Over Jenneke Harings

Jenneke Harings (1977) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en behaalde daarna haar Master in Comparative Literature aan het University College London. Op dit moment werkt ze bij bkkc brabants kenniscentrum kunst en cultuur. Ze is daar adviseur letteren en media en is daarnaast onder meer betrokken bij de Culturele Atlas en het jaarlijkse symposium over de waarde van cultuur, twee projecten die onder de vlag van het kenniscentrum vallen. Jenneke groeide op in Beek en Donk en ging in Helmond naar het Carolus Borromeus College.

Het discours moet doorgaan …

Kunstlokaal42 is een activiteit van Lokaal42, gelegen aan de Markt in Helmond. De doelstelling van Kunstlokaal42 is het bevorderen en in standhouden van het discours op het gebied van de kunsten in Helmond. De avonden zijn bedoeld voor alle (in kunst) geïnteresseerden, nieuwsgierigen, amateur- en professionele kunstenaars, en verder iedereen die gewoon een interessante en/of boeiende avond wil meemaken.

De avonden beginnen om 21.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Het programma duurt ongeveer anderhalf uur. Het programma wordt afgesloten met een gesproken column door John van der Sanden. Na afloop van het officiële gedeelte kan het samenzijn in een gezellige sfeer worden voortgezet tot in de kleine uurtjes.

Plaats een reactie