Kunstlokaal 42: Musea en de Vaste Collectie

De 22e editie van Kunstlokaal42 vindt plaats op woensdag 16 april, 21.00 uur.

MUSEA EN DE ‘VASTE COLLECTIE’: BELEVENIS

ROB SCHOONEN bevraagt CHRISTIANE BERNDES

De tweeëntwintigste editie van Kunstlokaal42 staat geheel in het teken van musea en hun ‘vaste collectie’. En wel op een bijzondere wijze: nu eens geen inleider met vastomlijnd verhaal, maar een interview/bevraging.

Aanleiding voor dit onderwerp was het verschijnen van het boek ‘Kunst als therapie’ van de Britse filosofen Alain de Botton en John Armstrong die in dit boek betogen dat kunst bestaansrecht heeft omdat het ons tot betere mensen maakt. Kunst kan ons begeleiden, vermanen en troosten. Het vergt wel een andere manier van kunst presenteren.  Eind april opent in het Rijksmuseum een tentoonstelling waarin De Botton en Armstrong laten zien wat kunst voor de bezoeker kan betekenen. Niet zozeer vanuit (kunst)historisch oogpunt, maar met nadruk op het therapeutisch effect dat kunst kan hebben en de levensvragen die kunst kan beantwoorden.

Rob Schoonen, chef cultuurredactie van het Eindhovens Dagblad, bevraagt Christiane Berndes, conservator en hoofd collecties bij het Van Abbemuseum in Eindhoven, over hoe zij omgaat met de eigen collectie van het Van Abbemuseum en hoe zij de collectie laat landen in haar museum.

Hoe gaan musea om met hun eigen collectie? Is er een permanente uitstalling van de collectie of wordt er toch gewisseld? En vertelt deze opstelling een verhaal? En zo ja wat is dat verhaal? Kan dit verhaal veranderen? En waarom dan? Verandering van inzicht, een nieuwe kijk op de historie van het museum en/of het doel van een museum(collectie), een opstelling niet volgens de lijnen van de kunstgeschiedenis?

Rob Schoonen zal om te beginnen wat knuppels in hoenderhokjes gooien; daarbij smijt hij flink wat musea en collecties de zaal in. Sleutelwoord hierbij is  BELEVENIS.

Daarna zal hij Christiane Berndes bevragen over hoe zij tegen een en ander aankijkt en hoe zij de collectie laat landen in haar museum: het Van Abbe. Een en ander zal toegespitst worden op de huidige collectietentoonstelling ‘Er was eens… De collectie nu’.

Sinds 2 november 2013 staat de gehele nieuwbouw van het van Abbemuseum in het teken van een volledig nieuwe benadering van de collectie. Onder de titel ‘Er was eens… De collectie nu’ worden kunstwerken, documentatie en archief-materiaal samengebracht rondom specifieke thema’s die de kunstwerken verbinden met de maatschappelijke context waarin ze werden gemaakt en getoond. Vijf verdiepingen zijn gevuld met werken uit de collectie; van een Picasso uit 1909 tot werken gemaakt in 2013. Voor het eerst is zo’n groot deel van de collectie, meer dan 600 kunstwerken en archiefstukken, in een presentatie samengebracht. Naast aandacht voor de kunst uit de vorige eeuw is een belangrijk deel gewijd aan kunst vanaf 1989 en recente aankopen die niet eerder zijn getoond. Om de routing te optimaliseren en een bijzondere bezoekervaring te creëren, is een aantal verrassende ingrepen gedaan in de museumarchitectuur van de nieuwbouw uit 2003.

En zoals altijd is er het laatste half uur ruimte voor vragen en discussie.
Wat vindt u? Hoe moeten musea met hun eigen collectie omgaan?

Het discours moet doorgaan …

Kunstlokaal42 is een activiteit van Lokaal42, gelegen aan de Markt in Helmond. De doelstelling van Kunstlokaal42 is het bevorderen en in standhouden van het discours op het gebied van de kunsten in Helmond. De avonden zijn bedoeld voor alle (in kunst) geïnteresseerden, nieuwsgierigen, amateur- en professionele kunstenaars, en verder iedereen die gewoon een interessante en/of boeiende avond wil meemaken.

De avonden beginnen om 21.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Het programma duurt ongeveer anderhalf uur. Na afloop van het officiële gedeelte kan het samenzijn in een gezellige sfeer worden voortgezet tot in de kleine uurtjes.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s