Wat doet kunst met dementerende ouderen?

In het Stedelijk Museum te Amsterdam en Van Abbemuseum te Eindhoven wordt al een tijdje een speciale rondleiding verzorgd voor ouderen met alzheimer. Steeds meer musea volgen dit voorbeeld. Kunstkijken heeft bewezen positieve effecten op het humeur en geheugen van de deelnemers.

In het tv programma 10 x Beter doet presentator Harm Edens mee aan de rondleiding in Stedelijk Amsterdam.

NTR – 10x Beter from Stedelijk Museum on Vimeo.

Ook het CODA museum biedt deze rondleidingen aan. “Op een interactieve manier naar kunst kijken, biedt mensen die met dementie te maken hebben de mogelijkheid zich te uiten en een dialoog met hun omgeving aan te gaan, zonder dat ze hoeven terug te vallen op hun korte termijngeheugen. Dit heeft zowel een positief effect op de persoon met dementie, op zijn of haar mantelzorger als op hun onderlinge relatie. De focus ligt op het positieve en creatieve en niet op de ziekte. Bovendien biedt CODA op deze manier een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen.”

Tijdens de rondleidingen wordt niet alleen gebruik gemaakt van de aanwezige kunstwerken. Ook door middel van muziek en geur wordt het geheugen van de deelnemers aangesproken en wakker gemaakt. De kunst opent de dialoog. Elke observatie, of conclusie over het kunstwerk is goed, er bestaan geen verkeerde antwoorden. Dit zorgt voor een boost van zelfvertrouwen bij de deelnemers.

In de volgende video van het programma Kunstuur zie je een rondleiding in het Van Abbemuseum. Ook wordt door de organisatoren verteld over hun bevindingen.

AVRO’s KUNSTUUR from Stedelijk Museum on Vimeo.

Advertentie

Een gedachte over “Wat doet kunst met dementerende ouderen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s