Rondleidingen voor mensen met een afasie

Op donderdag 14 januari van 12.00-14 uur organiseert Gemeentemuseum Helmond de eerste rondleiding voor mensen met een afasie. De rondleiding wordt verzorgd door sociaal pedagogisch hulpverlener en ervaringswerker Mijke Ulrich en VTS-facilitator en museumrondleidster Maartje Vos-Swinkels. Locatie: Boscotondohal bij de fotografietentoonstelling Magnum on Set. Toegang: 12,50 euro per persoon.

Het is voor het eerst dat het museum rondleidingen aanbiedt voor mensen met een afasie. Wanneer als gevolg van hersenletsel  één of meer onderdelen van ons taalspectrum niet meer goed functioneert, dan noemen we dat afasie. Tijdens de rondleidingen wordt een innovatieve leerstrategie ingezet: Visual Thinking Strategies (VTS). Onder deskundige begeleiding wordt deelnemers via kunst geleerd nauwkeurig te observeren, te formuleren en te onderbouwen wat ze zien. Met als doel om actief deel te nemen aan het gesprek.

Persoonlijke ervaringen

Mijke Ulrich deelt in de rondleiding haar persoonlijke ervaringen met de deelnemers. Zij vertelt bijvoorbeeld welke ezelsbruggetjes zij zichzelf heeft geleerd om kleuren te benoemen. Mijke werd op haar 29ste getroffen door een hersenbloeding. Ze vocht voor wat ze verloren was en leerde weer lopen, praten en denken. Volgens Mijke hebben alle kunstvormen een positieve invloed op het revalidatieproces. Zo kwam ze erachter dat muziek haar plezier gaf. Het is de combinatie van een open gesprek over kunst en de verhalen van een ervaringsdeskundige die zorgen voor een ontspannen en informatieve rondleiding.

Rondleidingen

Het museum organiseert eens per maand rondleidingen voor mensen met een afasie en hun introducés. Heb je belangstelling om hieraan deel te nemen, neem dan contact op met het museum: telefoon 0492-587716 of stuur een e-mail naar info@gemeentemuseumhelmond.nl. Na de rondleiding is er ruimte voor een gesprek en het delen van ervaringen onder het genot van een kop koffie of thee.

 De tentoonstelling Magnum on Set

Deze neemt je mee achter de schermen van legendarische films uit de periode 1952-1985. Filmsterren als James Dean, Marilyn Monroe, Romy Schneider en Elizabeth Taylor werden op de filmset gefotografeerd door fotografen van het beroemde Parijse fotopersagentschap Magnum Photos. De tentoonstelling is nog te zien t/m 27 maart 2016 bij Gemeentemuseum Helmond in de Boscotondohal. Download de audiotour over Magnum on Set via de app IZITravel (voor Android en Apple) en hoor wat je zoal gaat zien.

 

Dennis Stock - Rebel Without a Cause 1 (PAR45572)

USA. California. 1955. James DEAN and Natalie WOOD, during the filming of “Rebel Without A Cause.”

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s