Visual Thinking Strategies

In maart 2015 volgde ik een drie-daagse opleiding Visual Thinking Strategies in Amsterdam. Na lessen in het Rijksmuseum, Stedelijk en Hermitage Amsterdam ben ik gecertificeerd door Reade Academy om de VTS-methode in praktijk te brengen. In november deed ik vervolgens mee aan de Advanced training VTS.

Ik bied VTS workshops aan als teambuilding activiteit, als manier om de woordenschat van allochtone Nederlanders te vergroten en als methode van kunstbeschouwing binnen musea en scholen. Bij interesse in een workshop op maat, toegespitst op uw bedrijf of instelling neem contact op via maartje@akina-art.nl of bel.

2015-03-09 13.46.26

Wat is Visual Thinking Strategies
VTS is een methode om naar kunst te kijken. Het gaat om open en zonder oordeel kijken naar kunstwerken, luisteren naar en voortbouwen op elkaar. Bij VTS is de gespreksleider geen bron van kennis; hij faciliteert het gesprek volgens een vast patroon.

Hoe werkt het
Een groep mensen neemt eerst de tijd om naar een kunstwerk te kijken, dat gekozen is in aansluiting op hun belevingswereld. De gespreksleider brengt daarna de discussie op gang met een aantal specifieke open vragen. Hierdoor worden deelnemers gestimuleerd om goed te kijken, hun observaties nauwkeurig te formuleren en argumenten aan te dragen voor wat ze waarnemen. De aanpak nodigt uit tot verdieping en actieve deelname aan het gesprek. Iedereen, ongeacht intelligentie en (culturele) achtergrond, kan deelnemen aan een VTS gesprek. Elke (museum)docent kan leren om een VTS gesprek te begeleiden. Kennis van kunst is geen voorwaarde. De VTS vragen bieden houvast. Daarmee is het een toegankelijke methode.

10333724_4162748083247_7677520833684288041_o

Wat levert het op
VTS stimuleert mensen om een persoonlijke verbinding te leggen met een kunstwerk. Het prikkelt de nieuwsgierigheid en levert plezier op. Jarenlange ervaring en onderzoek hebben aangetoond dat regelmatig kijken naar kunst volgens de VTS-methode een positief effect heeft op het waarnemingsvermogen, kritisch-analytisch denken en taalvaardigheid. Deelnemers ervaren dat iedereen anders kijkt. VTS biedt een veilige omgeving waarin mensen leren om respectvol met verschillen om te gaan.

Geschiedenis
Visual Thinking Strategies is in de jaren 90 ontwikkeld door Philip Yenawine, destijds hoofd educatie van het MOMA in New York, en Abigail Housen, cognitief psycholoog en onderzoeker aan de universiteit van Harvard. De aanleiding was de constatering dat bezoekers van het museum zich uitstekend vermaakten maar vrijwel niets onthielden van wat ze te horen hadden gekregen tijdens een rondleiding. De innovatieve methodiek die Housen had ontwikkeld voor het meten van esthetische ontwikkeling en de vertaling daarvan naar educatie vormt de basis van VTS. De afgelopen tien jaar is de methodiek verder verfijnd door onderzoek en praktijkervaring. In de VS wordt VTS met succes toegepast op veel (basis)scholen en in musea.

2015-03-09 09.38.51

 

Advertentie

4 gedachten over “Visual Thinking Strategies

  1. Pingback: Wat leren kinderen van het kijken naar kunst? | Akina Art Projects

  2. Pingback: Hoe kijk je samen met kinderen naar kunst? 4 tips! | Akina Art Projects

  3. Pingback: Museummoeheid | Akina Art Projects

  4. Pingback: Museummoeheid – De Museumdocent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s