Kunst in Helmond: Kunstlokaal 42 17 april

Graag nodigen wij u uit voor de twaalfde editie van Kunstlokaal42 op woensdag 17 april. De bijeenkomst begint om 21.00 uur en vindt plaats in Lokaal42, Markt 42, Helmond. De toegang is gratis.

FRANS VAN PEPERSTRATEN OVER SCHULD EN BOETE

Dr. Frans van Peperstraten is Universitair hoofddocent aan de Tilburg School of Humanities, Department of Philosophy. Hij zal ons deze avond leiden door het thema van de Maand van de Filosofie ‘Schuld en Boete’.

April is de Maand van de Filosofie.  Het thema dit jaar is ‘schuld en boete’. Coen Simon, filosoof en publicist, schreef dit jaar het essay van de Maand van de Filosofie: ‘Schuldgevoel’. Het essay benadert het economisch systeem niet simpelweg als de verdeling van schaarse middelen, maar als het menselijke spel met de wirwar van onuitputtelijke en tegenstrijdige verlangens.

Tijdens de Dag van de Filosofie, komende zaterdag in Tilburg wordt het thema ‘Schuld & Boete’ vanuit twee invalshoeken benaderd. Enerzijds onderzoeken wetenschappers, schrijvers en anderen hoe veranderingen in het denken over economie en samenleving debet zijn aan de schuldencrisis. In het verlengde daarvan bespreken zij een alternatieve kijk op economie. De andere invalshoek op het thema wordt gevormd door de associatie met de (aanvankelijk) gelijknamige roman van Dostojevski. Dit meesterwerk vormt inspiratie voor lezingen en gesprekken over (on)recht, moraal en verantwoordelijkheid. Over goed en kwaad wordt ook in de geest van Dostojevski gesproken. Onder meer met Jan Siebelink, Peter Buwalda, Désanne van Brederode.

Frans van Peperstraten is gevraagd om vooral vanuit de tweede invalshoek het thema te benaderen.

De avond wordt afgesloten met een gesproken column door John van der Sanden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s